Hybenrose

Mad fra naturen

 

Hybenrose kan bruges i en lang række opskrifter. Blomsterne kan bruges til kryddereddike, som kan anvendes i salater og på kød. Frugterne kan spises rå eller kogt ned til sirup eller marmelade, eller i bagværk.

 

Sæson: juni og juli
Findested: almindelig på sandet og magre jorde i fuld sol.  

Planten er oprindeligt en invasiv buskplante og findes i dag overalt i Danmark. Den spreder sig nemt, hvor den ikke holdes tilbage. Blomsterne er gerne hvid-gullige, pink eller rosa. Både blomsterne og frugterne er spiselige.

Hyben er de orange, højrøde, brune eller sorte frugter fra en af ca. 10 arter af vilde roser, hvoraf langt den almindeligste er Rynket Rose (Rosa rugosa). Frugterne indeholder store mængder C-vitamin, A-vitamin og kalcium.

Hybenbuske / hybenrose ved Bakkebo Syd

Hvor finder du hybenrose i området?

 

Langs naturstien er der hybenbuske ved Bakkebo Syd. Spørg evt., om det er ok at bruge af buskene. Der er mange af dem, så mon ikke det går.

Rose-eddike er for de allerfleste en ganske ukendt ingrediens, men kan laves af alle uden forudsætninger overhovedet. 

Opskriften her er hentet fra www.vildmad.dk.

Rynket rose-eddike

Rynket rose-eddike

Ingredienser

  • 1 kop friske rynkede rosenblade (vær sikker på, at de ikke er sprøjtede med kemikalier)
  • 2 kopper økologisk æblecidereddike
  • En ren glasbeholder med tætsluttende låg
  • En finmasket si eller ostelærred

Instruktion

  1. Skyl rosenbladene forsigtigt og lad dem tørre på et rent viskestykke i et par timer.
  2. Placer de tørrede rosenblade i den rene glasbeholder.
  3. Opvarm æblecidereddiken i en gryde, indtil den når kogepunktet, og hæld derefter den varme eddike over rosenbladene i beholderen.
  4. Sørg for, at rosenbladene er dækket helt af eddiken, og luk beholderen tæt med låget.
  5. Lad blandingen stå i en mørk, kølig og tør placering i mindst to uger. Ryst beholderen forsigtigt hver anden dag for at frigive smagene.
  6. Efter to uger, sil eddiken for at fjerne rosenbladene. Opbevar den i en ren flaske eller beholder med tætsluttende låg.

Anvendelse af Rynket Rose-eddike

Rynket rose-eddike kan bruges på mange kreative måder i madlavning og drikkevarer. Her er et eksempel:

Blomstrende Rosendrik

Ingredienser

  • 2 spiseskefulde rynket rose-eddike
  • 1 teskefuld honning
  • 1 kop koldt danskvand
  • Isterninger
  • Friske rosenblade til pynt

Instruktion

  1. I en glas eller krystalglas, kombiner rynket rose-eddike og honning. Rør godt, indtil honningen er opløst.
  2. Tilsæt isterninger til glasset og hæld koldt danskvand over.
  3. Rør forsigtigt for at blande ingredienserne sammen.
  4. Pynt drikken med et par friske rosenblade på toppen.

 

Dette forfriskende og blomsteragtige drik er perfekt til at nyde på en solrig dag eller som en elegant aperitif ved særlige lejligheder. Den delikate smag af rynket rose-eddike kombineret med sødme fra honningen giver en unik og forfriskende smagsoplevelse.

 

Skriv på mærkatet, hvornår eddiken er lavet og dato for første anvendelse. Så glemmer du det ikke. 

Brug bladene som pynt til salater eller andet. Eddiken kan bruges i dressinger eller til tilsmagning. Blomsterne kan endvidere tørres og bruges på et utal af retter.

Tip

Hybenrose med moden frugt

Anvendelse af frugterne fra Rynket Rose

 

Det er først og fremmest hyben (frugterne) fra Rynket Rose eller hybenrose, der anvendes til syltning og fremstilling af gele, saft, suppe og te.

Udhul frugterne med en teske og smid kernerne ud. De kan få det til at klø på huden, så brug handsker, når du håndterer dem. De udhulede skaller og det yderste lag frugtkød kan du spise rå eller koge til sirup eller marmelade, gerne sammen med rabarber eller æble, eller du kan bruge dem i muffins med rosiner. 

Anvendelse af de grønne blade

 

Bladene kan anvendes rå som duftende pynt på maden, eksempelvis i salater og bær-desserter.