Hvor hylden ej vil gro, kan mennesket ikke bo
- Dansk talemåde
Hyldeblomst
Hyldeblomst gror overalt i Danmark, og kan bruges til mange ting. Den er nem at håndtere, og så kan den gemmes til vinteren. Altid en påmindelse om sol og sommer – også på en mørk vinterdag.
Historien
Hyldeblomst kan bruges til næsten alt slags mad og til drikke. Busken vokser vildt i Danmark og er meget udbredt. Den vokser snart sagt i ethvert buskads og bliver af mange betragtet som uønsket. Finder man den, kan den lige så godt gøre nytte i køkkenet.
Hvor hylden ej vil gro, kan mennesket ikke bo
- dansk talemåde
Fra gammel tid blev den opfattet som nytteplante og blev i nordisk mytologi forbundet med gudinden Freja, der boede i hylden. Hylden beskyttede menneskene mod alverdens ulykker. Hvor man fjernede en hyld fra sit hus, skulle man plante et nyt. Hyldeblomstens symbolske forbindelse til frugtbarhedens gudinde Freja knytter hylden fint til dansk midsommer og traditionen med majstang.
Giftig druehyld
Bemærk: Det er vigtigt at holde sig fra hyldens kusiner: Sommerhyld og druehyld. Druehyld er direkte giftig!
Den kendes dog let ved, at blomsterne på almindelig hyld er hvide og sidder i flade skærme. Druehyld har gulgrønne blomster i april-maj, som sidder i små toppe.
Der er i princippet ingen grænser for brugen af hyldeblomst i mad og drikke. Den er rig på A- og C-vitaminer og tilfører maden både syrlighed og frugtsmag. Sammen med rigeligt sukker eller honning og syre er den glimrende i sommervarmen og kan gemmes til vinteren.
For hovedparten af de blomster, frugter og bær, som man kan finde i naturen, gælder, at det kan bruges til alt lige fra saft, gelé til sirup og eddike. Hvad du vælger at benytte hyldeblomsten til, afhænger af, hvad du skal bruge det til. Særligt for hyldeblomst gælder, at de også kan bruges direkte i gryderetter.
Hyldblomstsaft
Saft er nok den mest almindelige anvendelse af hyldeblomst. Ofte bruger man citron til at tilsætte maden syre og til at fremhæve smagen. Som sødestof er det nemmest – og billigst – at bruge almindelig sukker. Man kan også bruge honning/rørsukker. Dosering er lidt en smagssag. Min erfaring er, at man gerne må være gavmild med citron/citronsyre. Det giver en frisk frugtagtig syrlighed. Citronsyren skal selvfølgelig være godkendt til levnedsmidler. En række tips og en god opskrift kan du finde på www.valdemarsro.dk.
Mulighederne er utallige. Et godt sted at starte er ved at besøge Arlas hjemmeside. Her findes over 20 forskellige opskrifter på mad/drikke, hvori hyld indgår. Ellers gælder det kun om at prøve sig frem. Hyldeblomst bidrager med en frugtagtig smag til maden. I gryderetter giver hyldeblomst retten en særlig karakter, som passer fint til for eksempel svinekød.
Friterede hyldeblomster
En anvendelse som er meget anbefalet, men hvor jeg selv mangler at få held af det, er friterede hyldeblomster. Igen vil jeg henvise til www.valdemarsro.dk, men også www.bobedre.dk har en opskrift på stegte hyldeblomstskærme.
Hyldeblomstsirup
En sikker træffer er siruppen. Nem at producere, og så kan den bruges til rigtigt mange ting. Hvis man lige mangler lidt saft kan den med fordel tyndes op. Hyldeblomstsirup kan bruges ovenpå morgenmad, brunch, desserter, i salater og som karaktergivende sødestof i gryderetter. Www.aarstidende.dk har en meget ligetil opskrift.
Hyldeblomstsuppe
Kold suppe er for de fleste en ret speciel ting, men værd at forsøge sig med. Kold hyldeblomstsuppe kan fint spises med bær eller is.
Jeg vil anbefale, at du vælger en opskrift, hvor du skolder blomsterne. Derved undgår du at skylde skærmene. Det vil fjerne meget af blomsternes gode smag.
Coop har en meget nem og velsmagende opskrift, hvori der også indgår gulerødder. Kold gulerods- og hyldeblomstsuppe passer fint som en efterret eller til en varm sommerdag.
Gryderet med hyldeblomst
Hyldeblomstkager
Hyldeblomsteddike
Eddike af hyldeblomst er for mange sikkert ret ukendt, men det fungerer fint, og kan bruges i en række sammenhænge. På www.rigeligtsmor.dk fortæller Martin Villumsen, at hyldeblomsteddike er fin, når saucen eller en gryderet skal smages til. Andre steder kan være hjemmelavet mayonnaise, salatdressinger/vinaigrette eller til syltning af ramsløgskapers, rødløg og drueagurker.