Tjek din økonomi

Balance er godt - overskud er bedre

Dine udgifter ved at bo i Børglumparken

Økonomisk paraply

Gratis rådgivning om din økonomi ring tlf. 81 98 41 93

Uanset om du allerede bor i Børglumparken eller overvejer at flytte hertil, er det en god idé at få overblik over dine boligudgifter. Det inkluderer husleje samt anslåede udgifter til vand, varme og el. Der vil sikkert også være omkostninger til internet, TV-pakker og forsikringer. Uanset om du er studerende, i arbejde, på overførselsindkomst eller modtager pension, er der forskellige muligheder for at få hjælp til at overskue din økonomiske situation. I denne artikel gennemgår vi de tilskudsmuligheder, der kan hjælpe dig.

Dine aktuelle boligudgifter

Du kan lægge ud med at tjekke din husleje enten ved at gå ind på din netbank eller via betalingsservice. Muligvis får du en oversigt tilsendt derfra. Ellers må du tjekke e-boks eller borger.dk.

Alternativt kan du besøge Fruehøjgaards hjemmeside under fanen Min bolig i værktøjslinjen. Her kan du altid få adgang til alle dine oplysninger om lejekontrakt, husleje og andre relaterede oplysninger, der gør det nemt at holde styr på dine boligudgifter.

Udgifter til el, vand og varme

  • El: A conto el opkræves af Norlys tre gange årligt (marts, juni, oktober) via din bank eller betalingsservice. Hvis du har en anden eludbyder, betaler du stadig Norlys for el-transport.
  • Vand: Vand er inkluderet i huslejen.
  • Varme: A conto varme opkræves hver måned sammen med huslejen og dækker også det varme vand. Varmeregnskabet fjernaflæses årligt (inden 31. december) og opgørelsen udsendes senest 1. maj, med eventuel efter- eller tilbagebetaling i juni eller maj husleje.

Udgifter til TV og internet

I dag betaler alle medielicens via skat. Også selv om du vælger at fravælge traditionelle TV-pakker og i stedet benytter internet og streamingtjenester.

Hvis du har brug for økonomisk hjælp til licensen, kan du kontakte din sagsbehandler og høre, om der er mulighed for et tilskud.

Priser på TV-pakker: Det er også en god idé at søge online efter en oversigt over priser på forskellige TV-pakker, så du kan vælge den løsning, der passer bedst til dine behov. Du kan bruge sider som Samlino.dk eller Tvpriser.dk, der sammenligner forskellige udbydere og deres priser.

Når det gælder internet, kan du vælge mellem mobildata eller fastnet. Mange kan med fordel vælge mobildata, da det ofte er billigere og fleksibelt, især hvis man ikke har et stort dataforbrug. Ved begge løsninger er det vigtigt at vælge den pakke, der passer til dit forbrug og behov. Husk, at udbydere ofte forsøger at sælge bredbåndspakker med meget mere hastighed, end du reelt har brug for.

Priser på internet: Det er derfor en god idé at starte med den absolut mindste pakke og så opgradere, hvis det viser sig nødvendigt. Hvis dit behov ændrer sig, kan du altid skifte til en anden udbyder eller pakke. Dette sikrer, at du ikke betaler for mere, end du faktisk bruger.

Hvis du ønsker at sammenligne priser på mobil- og fastnetabonnementer i Danmark, kan du finde opdaterede lister på Samlino.dk og Tjekbredbaand.dk. Begge sider giver et godt overblik over forskellige udbydere, herunder priser og services, så du kan vælge det abonnement, der passer bedst til dine behov. For eksempel er Oister en af de billigste løsninger for mobilt bredbånd, mens Jetnet ofte har de bedste priser på fast bredbånd.

For at finde den bedste pris på mobilabonnementer kan du også overveje tjenester, der sammenligner mobilabonnementer baseret på dit data- og taleforbrug. Det er ofte en god idé at starte med en lille datapakke og opgradere, hvis nødvendigt.

Udgifter til forsikring

I Danmark er nogle forsikringer lovpligtige, mens andre anbefales for at sikre din økonomiske tryghed.

Lovpligtig: Ansvarsforsikring er kun lovpligtig, hvis du ejer et motorkøretøj, såsom en bil. Denne forsikring dækker skader, som du måtte påføre andre personer eller deres ejendom i forbindelse med brugen af køretøjet. For personer uden køretøj er der ingen krav om ansvarsforsikring.

Anbefalede: En indboforsikring er derimod ikke lovpligtig, men stærkt anbefalet. Den beskytter dine personlige ejendele mod skader som tyveri, brand og vandskader. Indboforsikringen indeholder typisk også en privat ansvarsforsikring, der dækker, hvis du utilsigtet forvolder skade på andres ejendele eller personer uden for motorkøretøjssammenhænge.

En ulykkesforsikring kan desuden være relevant, hvis du ønsker dækning ved varige mén efter en ulykke.

Priser på forskringer: Forsikringspriser varierer alt efter dækning og individuelle behov, og du kan sammenligne priser på Samlino.dk, som tilbyder opdaterede oversigter over forskellige udbydere. Det sikrer, at du finder den bedste løsning til netop dine behov

Boligydelse og andre tilskudsmuligheder

Boligydelse: Som lejer har du mulighed for at søge om boligydelse, hvis du er pensionist. Boligydelse er en økonomisk støtte, der kan dække en del af dine huslejeomkostninger, og beregnes ud fra din indkomst, formue og huslejens størrelse. Denne ordning er tilgængelig for folkepensionister og førtidspensionister efter gamle regler (før 2003). Du kan ansøge om boligydelse hos Borgerservice eller på borger.dk.

Boligsikring: Hvis du ikke er pensionist, men har en lav indkomst, kan du i stedet søge om boligsikring. Boligsikring er målrettet ikke-pensionister, såsom studerende, børnefamilier eller personer på overførselsindkomster, der har behov for økonomisk hjælp til husleje. Størrelsen af boligsikringen afhænger af din indkomst, husleje og antallet af personer i husstanden.

For at beregne, hvor meget boligstøtte du kan få, kan du bruge beregneren på boligstoette.dk. Det er et nyttigt værktøj, der giver dig en idé om, hvor meget støtte du kan være berettiget til.

Samlet overblik

Som en hjælp til at skabe overblik over dine udgifter og indtægter anbefales det også at bruge budgetværktøjet på raadtilpenge.dk. Med dette værktøj kan du få et klart billede af din økonomiske situation og sikre, at du udnytter de tilgængelige tilskud bedst muligt.

Behov for en at tale med?

Hvis du herfra stadig har svært ved at overskue din økonomi, står Økonomisk Paraply klar til at hjælpe dig. De tilbyder gratis, personlig rådgivning til dig, der har brug for hjælp med at skabe overblik over regninger, boligudgifter, tilskudsmuligheder eller gæld. Deres rådgivere kan hjælpe dig med at udarbejde et budget, søge boligstøtte og give dig vejledning om dine økonomiske rettigheder.

Din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Mere om