Bæredygtighed er at leve af naturens frugter ikke at overleve på dens ressourcer
- Murray Gell-Mann
Urter fra området
Børglumparken ligger ved lige ved siden af eng og å. Med den nærhed følger gode muligheder for at sanke urter. Siden her viser de spiselige urter, der er at finde i gåafstand fra Børglumparken.
Herningsholm Å fra Børglumparken til Holstebrovej Herning
Der hvor vi sanker, omfatter i princippet hele randzonen mellem Tjørring og det åbne land. Det betyder, at der også vil være urter, vi henter ved Fuglsang Sø og Gødstrup Sø-området. Muligt er også, at vi medtager Løvbakkerne.
Billedet viser et luftfoto af å-løbet fra Børglumparken helt til Holstebrovej mellem Tjørring og Herning. Her er også den lille Lund Mølle-skov med resterne fra den gamle vandmølle samt tilløbet.
Der er egetræer i området blandt andet i naturhegnet ved afdelingen og ud for skolen på Tjelevej. Normalt spiser man ikke agern på grund af den indhold af garvesyre. Den kan dog fjernes, og derved bliver agern en udmærket spise. Metode til fjernelse af garvesyren.
Mel lavet på agern kan anvendes i varm kakao og tilsættes til frikadellefarsen.
Dokumentation for at agern er blevet anvendt som menneskeføde tilbage i tiden finder man ganske tæt på Børglumparken i forbindelse med udgravningerne på Gilmosevej (pdf) i Tjørring
Bruges til pynt på især salat. Den findes overalt i plæner og ved stier.
NB: Der må ikke være brugt sprøjtemidler.
Bellis smager ikke rigtigt af så meget. Bruges mest for pyntens skyld. Bør aldrig tilberedes eller koges. Selv om stænglerne også kan spises, er det i reglen kun blomsten, man anvender.
Brændenælde (stor nælde)
Er almindelig i området langs naturstien. Særlig der hvor der er meget kvælstof i jorden.
I det tidlige forår fra marts måned og frem kan den sankes og bruges til pesto og til supper. Tilberedt smager den hen ad ristede nødder og usaltede popcorn med en krydret umami (vildmad.dk).
Brændenælder er en vildtvoksende urt med en karakteristisk brændende følelse ved berøring. Men når de er tilberedt, mister de deres brændende egenskaber og bliver en smagfuld og næringsrig grøntsag. Brændenælder kan bruges i madlavning på forskellige måder, herunder som ingrediens i supper, pesto, omeletter og te. De er rige på jern, kalcium og vitaminer og kan også anvendes som et alternativt middel til behandling af forskellige lidelser såsom allergi og ledproblemer.
Ingredienser
- 75 g brændenældeskud
- 2½ god rapsolie
- 50 g ristede mandler
- 50 g fast ost evt. parmesan
- 1 fed hvidløg
- 1 tsk salt
Brændenældepesto
Kun de friske, unge brændenælder høstes. Senere på sæsonen kan man dog bruge de yngre skud.
I en skål skoldes den i 3 minutter. Mandlerne ristes på en tør pande, og det hele blændes.
Spises på varm flüte og smager fantastisk!
Findes i afdelingen som hækplante, men er også flere steder i Lund Mølle-skoven. I det tidligste forår kan de lysegrønne, friske bøgeblade bruges i salater.
Bøgeblade er spiselige blade fra bøgetræet, der har en mild og nøddeagtig smag. De unge blade kan bruges rå i salater eller som pynt på tallerkener. De ældre blade er bedst at bruge kogte eller stegte og kan bruges som en erstatning for spinat i forskellige retter. Bøgeblade kan også bruges til at smage eddike, olier eller som en urtete. Det er dog vigtigt at sikre sig, at bøgebladene er fri for pesticider og kemikalier, før de bruges i madlavning.
Dunhammer findes udbredt langs åen og de unge skud høster vi fra april til juni. Det der kan spises er marven. De smager af agurk, umoden melon og vandkastanje.
Marven skæres ud i tre til fire cm lange stykker og blancheres, grilles eller steges i smør eller olivenolie – gerne med ristede eller røgede nødder (vildmad.dk).
Dunhammer er en vildtvoksende plante, der primært findes i Europa og Asien. Planten har små, grønne blade, der kan bruges som en spiselig urt i madlavning. Dunhammer har en mild, lidt sødlig smag og kan bruges frisk eller tørret som krydderi til supper, gryderetter, saucer og salater. Planten siges også at have medicinske egenskaber og kan anvendes til behandling af blandt andet fordøjelsesproblemer og urinvejsinfektioner.
Engkarse
Engkarse er en velsmagende plante med spidse blade og hvide blomster, der vokser langs vandløb og sumpområder. Bladene har en skarp smag, der minder om peber, og kan bruges friske i salater, på smørrebrød eller som en smagfuld topping på suppe eller gryderet. Engkarse er også en god kilde til C-vitamin og andre næringsstoffer. Det er vigtigt at være opmærksom på, at engkarse kan indeholde giftige stoffer, hvis det vokser i forurenet vand, så det er bedst at plukke den fra ren og frisk kildevand.
Fuglegræs
Fuglegræs er en spændende urt, som kan høstes året rundt. Eneste betingelse er det er frostfrit vejr. Altså hvis det er vinter en mild vinter. Den er endda meget almindelig både i haver og i vild natur.
Smagen minder om unge ærteskud og kan bruges i næsten alle typer retter. Brug den i salater i stedet for købte ærteskud eller drys den gavmildt over en suppe.
Den har en mild og frisk smag med en let saltet smag og en knasende konsistens. Fuglegræs kan bruges i madlavning som en dekorativ garniture, eller som en ingrediens i salater, supper og fiske-retter. Den kan også bruges til at lave pesto eller som smagsgiver i dressinger og marinader. Fuglegræs er rig på vitamin C og mineraler og anses for at have flere sundhedsmæssige fordele.
Hasselnødder
Hassel er et af de træer, som kommer i den kommende skovhave – se hvor i Den lange Skovhave i Tjørring.
Hasselnødder er en spiselig nød, som er rig på protein, sunde fedtstoffer og vitaminer og mineraler såsom vitamin E, magnesium og kobber. De kan spises rå eller ristede, og har en lækker, sød smag. Hasselnødder kan bruges i en række madretter, som fx i bagværk, desserter, salater og som topping på grød eller yoghurt. De kan også laves til lækker nøddesmør eller bruges som ingrediens i pesto.
Havtorn
Havtorn er en busk med gule eller orangerøde bær, der vokser vildt langs kystområder. Havtornbær er rige på C-vitamin og antioxidanter og har en syrlig, frisk smag. Bærrene kan bruges til at lave saft, gelé, marmelade og sirup, og de kan også tørres eller fryses. Havtorn kan også tilføje smag og farve til desserter, kager, smoothies og salater, og olien fra havtornbærret kan bruges i madlavning og kosmetik.
Findes: Ved Fuglsang Sø.
Hindbær
Hindbær er en frugt der vokser på buske og er kendt for sin søde smag og karakteristiske røde farve. Bærrene kan spises rå eller bruges i bagværk, desserter, syltetøj og saft. Hindbærblade er også spiselige og kan bruges til at lave te eller som smagsgiver i salater, smoothies og cocktails. Hindbærblade siges at have en let frugtagtig smag med noter af citrus og pebermynte.
Hindbær findes langs cykelstien under Holstebrovej og ved væksthuset i afdelingen.
Hybenrose
Findes: Ved Fuglsang Sø.
Marmelade På Hybenrose kan men både anvende blomsterbladene (hybenrose-eddike) og frugterne (marmelade).
Bruges til en spændende hybenrose-eddike.
Findes: Ved det gamle SFO og ganske få andre steder. Mest som den almindelige rynket hybenrose.
Hybenrose er en vild rose, som producerer store, røde hyben, der er fyldt med C-vitamin og antioxidanter. Hyben kan bruges til at lave te, marmelade, saft og sirup, mens bladene kan anvendes til at lave te og tilsættes som krydderi i madlavning. Bladene har en let citrusagtig smag, og kan f.eks. anvendes i marinader til kød eller i dressinger.
Hyldeblomst / hyldebær
Findes: Flere steder langs stien. Bruges til saft, sirup, nordisk kapers og simremad.
Blomsterne kan der laves saft og sirup af.
De umodne grønne bær kan man lave nordisk kapers eller fattigmands kapers. Grønne bær skal koges i minimum 20 min inden de anvendes. De modne bær egner sig fint til hyldebærsaft og hyldebærsuppe.
Hyldeblomsterne og de modne hyldebær fra hyldebusken anvendes ofte i madlavning og drikkevarer. Hyldeblomsterne bruges ofte til at lave sirup eller saft, der kan fortyndes med vand eller blandes i cocktails. De modne hyldebær bruges til at lave syltetøj, saft eller snaps. Smagen er sød og blomsterne har en let aromatisk duft. Hyldeblomster og -bær indeholder også antioxidanter og er kendt for deres medicinske egenskaber.
Hyrdetaske
Den bruges både rå og tilberedt. Den har en smag af kål og sennep.
Hyrdetaske er meget udbredt i området og kan høstes lige fra april til november.
Hyrdetaske er en flerårig plante med små, lyserøde blomster og fine, fjerlignende blade. Planten har en mild og let krydret smag, og dens blade kan bruges friske i salater eller som pynt på maden. Hyrdetaske er også kendt for sine medicinske egenskaber og har traditionelt været brugt som en urtemedicin til behandling af blandt andet menstruationsproblemer, fordøjelsesproblemer og sår.
Kamille, vellugtende
Kamille, vellugtende, er en urt med en karakteristisk mild og sødlig duft. Blomsterne har en gul midte omgivet af hvide kronblade og kan bruges både friske og tørrede. Kamille er kendt for sin beroligende og lindrende virkning på fordøjelsesproblemer og søvnløshed. I madlavning kan kamille bruges til at tilføje en subtil smag og aroma til desserter, te og andre drikkevarer.
Manna er frugterne fra elm, og dem høster man i april-maj samtidig med at elmetræerne springer ud. Manna smager al á hjertesalat ifølge vildmad.dk.
Martsviol
Man skal lede lidt efter dem, men de er der. De skal høstes i marts og april og kan bruge som de er – friske og meget aromatisk.
I det salte køkken passer de til fisk og skalddyr. I det søde køkken bruges de især til fede desserter.
Martsviol, også kendt som skovviol eller duftviol, er en flerårig urt med lilla eller hvide blomster, der blomstrer tidligt om foråret. Blomsterne har en delikat, sødlig duft og smag og kan bruges som pynt på salater, desserter eller som en smagsgiver i te og drikkevarer. Martsviol kan også bruges i madlavning og bagværk og indeholder en række sunde næringsstoffer som vitamin C og antioxidanter.
Mælkebøtte
Ramsløg
Ramsløg findes i mange danske skove og parker – dog sjældent i Vestjylland, skriver vildmad.dk – arh, det passer ikke helt! 😜Der er ramsløg tæt afdelingen, og denne gang holder vi findstedet skjult. Der er ikke så meget af den, og der må meget gerne nå at komme meget mere.
Ramsløg, også kendt som skov-hvidløg, er en flerårig plante med en karakteristisk hvidløgsduft. Bladene er aflange og spidse, og planten blomstrer med hvide blomster i foråret. Ramsløg er en populær spiselig urt, som kan bruges i madlavning på samme måde som hvidløg og løg. Blade og blomster kan hakkes fint og bruges i salater, pesto og dressinger, eller til smagsgivning i supper, saucer og marinader. De unge blade kan også bruges som erstatning for spinat eller i en lækker ramsløgssuppe.
Rød tvetand
Rødkløver
Rødkløver er en flerårig bælgplante med en dyb rod og kvælstoffikserende egenskaber på rodnettet. Den anvendes primært som foder til husdyr, men dens blade og blomster kan også spises af mennesker og indeholder bl.a. vitaminer og mineraler. Rødkløver kan bruges i salater, supper, smoothies og te, og dens smag er mild og let sødlig.
Rønnebær
Rønnebær (latin: Sorbus aucuparia) er en spiselig bærplante med små, røde eller orange bær og en syrlig smag. Bærrene kan bruges til at lave syltetøj, gelé eller saft. De kan også koges og bruges som en ingrediens i sauce til vildtretter. Rønnebær er en god kilde til C-vitamin og antioxidanter, men skal kun spises i små mængder, da de kan indeholde giftige stoffer, der kan forårsage maveproblemer.
Sankthansurt
Sankthansurt (latin: Hypericum perforatum) er en spiselig urt med små, gule blomster og en skarp, krydret smag.
Den kan bruges som en aromatisk ingrediens i salater, saucer og marinader.
Sankthansurt er også kendt for sine medicinske egenskaber, herunder antiinflammatorisk og beroligende virkning på nervesystemet. Men da planten kan interagere med visse lægemidler, bør du konsultere en læge, inden du bruger den som en medicinsk urt.
Skovsyre
Skovsyre er en flerårig urt med en frisk, syrlig smag. Bladene kan spises rå eller kogte og bruges ofte som en garniture i salater, supper og saucer.
Skovsyre er rig på C-vitamin og har været brugt i traditionel medicin til at behandle en række lidelser, herunder fordøjelsesproblemer og forkølelse.
Den kan også bruges til at give smag til marinader og dressinger.
Skvalderkål
Skvalderkål (latin: Aegopodium podagraria) er en spiselig plante med trekantede blade og en mild smag af persille og selleri. De unge blade og skud kan bruges i salater, dips og dressinger, eller dampes og bruges som en grøntsagssideret.
Skvalderkål er en god kilde til vitamin C og andre næringsstoffer, men kan sprede sig aggressivt, så vær forsigtig med at dyrke den.
Spansk kørvel
Spansk kørvel er en aromatisk urt med en let anisagtig smag og en blød tekstur. Urten har blade, der ligner persille, men er mere delikate og friskere i smagen.
Spansk kørvel kan bruges frisk eller tørret og passer godt til retter med fisk, skaldyr, kylling eller svinekød.
Det kan også bruges som smagsgiver i salater, dressinger og saucer, og er en vigtig ingrediens i den klassiske spanske suppe gazpacho.
Syren
Syren er en flerårig busk eller træ med dekorative, duftende blomster i farver fra hvid til lilla.
Blomsterne har en sødlig, let syrlig smag, og kan bruges til at tilføje smag og farve til salater, desserter og drikkevarer. Syren kan også bruges som en smagsgiver i sirup og saft eller som en ingrediens i konfekt og kager.
Blomsterne kan også tørres og bruges i te og andre drikkevarer. Syrenblade og -skud kan også spises og bruges som en krydret erstatning for spinat.
Tidsel
Tidsel er en stærk og stikkende plante, der primært vokser i Europa, Asien og Nordafrika. Mange tidselarter er spiselige, og de unge blade kan bruges i salater, mens de ældre blade kan tilberedes som grøntsager eller tilsættes supper og gryderetter.
Tidselrod kan også koges og spises som en rodgrøntsag, mens blomsterne kan bruges som en dekorativ og spiselig pynt på salater og andre retter.
Tidsel anses også for at have sundhedsmæssige fordele og kan hjælpe med at lindre betændelse og styrke immunforsvaret.
Vandkarse
Vandkarse (latin: Nasturtium officinale) er en spiselig vandplante med små, runde blade og en skarp, pebret smag. Den kan bruges frisk eller hakket i salater, sandwich og wraps, eller drysset over supper og gryderetter.
Vandkarse kan også bruges til at give smag til dressinger og saucer.
Planten er en god kilde til vitamin C og antioxidanter, men skal plukkes fra en pålidelig kilde for at undgå forurenende stoffer i vandet.
Vejbred, glat
Glat Vejbred er en almindelig plante med en roset af lange, smalle blade og en høj stængel med små, grønne blomster. Planten vokser i mange områder og er spiselig.
Bladene kan høstes hele året rundt, og de har en mild smag. Glat Vejbred kan bruges frisk i salater eller kogte i supper og gryderetter.
Bladene er rige på vitaminer og mineraler og har også medicinske egenskaber, der kan lindre irritation og betændelse i kroppen.
Æble
Æbler er en frugt og en af de mest almindelige frugter i verden. De er saftige, søde eller syrlige og kan spises rå eller kogte i mange retter, såsom æbletærte, æblemos og æblechips.
Æbler er en god kilde til fiber, C-vitamin og antioxidanter. Der findes mange forskellige sorter med forskellig smag og tekstur, og de kan også bruges til at fremstille saft, cider og eddike.